Mi a széva?

2022. ápr 6. | Uncategorized

Mi a széva és miért kérik fel a Shree Peetha Nilaya Ashramba látogatókat, hogy szévát végezzenek?

Ambika (SPN Széva-Koordinator): A széva, vagy más szóval az önzetlen szolgálat azt jelenti – itt számunkra a SPN-ban is – hogy másoknak segítünk minden ellenszolgáltatás nélkül, nem várunk el cserébe köszönetet vagy dícséretet, még egy mosolyt sem. Lehet hogy ez az emberi elme számára, a fülünknek – ami szivesen hall dicséretet és hízelgő szavakat -, ez rettenetesnek hangzik. Miért tehát egyáltalán a széva, miért csináljuk, ha azután mindjárt el is kell felejteni. Mi ennek az értelme?
  
Az egyetlen válasz, amit erre a kérdésre lehet adni és ami egyideűleg ezt a titkot felfedi: mindenben a szeretetünket kell kifejezni. Ezt jelenti a Bhakti – Istenhez való kapcsolatunk kifejezését, vagy Gurudzsi szavaival élve: ‘ Ha szolgálsz, az embereknek segitesz, valójában nem nekik segitesz, hanem önmagadnak. Megtanulod, hogy mindent elfelejts magad körül. Így megtanulsz másokra gondolni.“
De hogyan szolgáljunk? Úgy hogy mindent szeretettel teszünk. Ez a lényege és ezt olyan egyszerű megérteni. Mindent, amit teszel, szolgálatot jelent. Ne arra gondolj, hogy mennyit csináltál és arra, hogy jól vagy rosszul, hanem az elme tisztaságára…”
 
Napi széva minden vendégnek a SPN-ben:
 
Ambika: Sokszor, az ideérkező vendégek, akik szévázni szeretnének, valami “nagy dologra” gondolnak. Pedig valójában, mindenkitől aki hozzánk ellátogat- különösen azoktól, akik nálunk megszállnak – elvárjuk, hogy napi 3-4 órában munkájukkal szolgáljanak. Ez Gurudzsi kívánsága. A munkával elkerülhetjük – magyarázta el nekünk Gurudzsi – hogy az elménket az ego vezérelje és önmagunkkal legyen elfoglalva, mint ahogy ez történik, ha csak ücsörgünk és nem csinálunk semmit. 
Gurudzsi mindig szolgálatban
Ha szeretnél a kókai Ashramunkban szévát teljesíteni, jelentkezz nálunk:
hungary@bhaktimarga.hu
06 30 736 9502